meteo
korisni linkovi
FAQ
Riječki zaljev

Obuhvaća morski prostor između sjeveroistočne istarske obale i obale Hrvatskog primorja do Bakarskog zaljeva s jedne, te zapadne obale otoka Krk i sjeverne obale otoka Cres sa druge strane.
U Riječkom zaljevu nema prirodnih zapreka za plovidbu, dubine su svuda velike. U zaljev s uplovljava prolazima Vela vrata, Srednja vrata i Mala vrata (Tihi kanal).

ORIJENTACIJA: Na zapadnoj obali zaljeva: zvonik u mjestu Brseč; mjesto Mošćenice; gorski klanac i mjesto Mošćenička Draga; kula slična zvoniku na rtu Cesara (Medveja); crkva u mjestu Veprinac iznad Opatije i planina Učka (1401 m) s antenskim stupom.
Na sjevernoj obali zaljeva: zvonik u mjestu Kastav; grad Rijeka; zvonik u predjelu Trsat iznad Sušaka; postrojenja termoelektrane i rafinerije zapadno od ulaza u Bakarski zaljev i otočić Sv. Marko s lukovima mosta kopno - otok Krk na ulazu u Tihi kanal.
Na otoku Krk: samostan na rtu Glavotok; mjesto Malinska; postrojenja naftnog i petrokemijskog terminala i zvonik u mjestu Omišalj.
Na otoku Cres: strmi rtovi Jablanac i Grota, tamne boje.

MORSKE STRUJE: U zimskom razdoblju prevladava polukružno ciklonalno strujanje brzine do 0.3 čv. Brzina strujanja ovisi o karakteristikama vjetra, pa olujno jugo i bura mogu povećati brzinu struje do 1.5 čv. Ljeti je strujanje znatno slabije, brzine do 0.2 čv; strujanje je jače prilikom rijetkih prolaza frontalnih sustava.

RAZINA MORA: Srednje amplitude morskih mijena su od 0.3 do 0.5 m. Dugotrajni olujni vjetrovi mogu podići razinu mora do 1.0 m (ciklonalno jugo) i sniziti je do 0.4 m (anticiklonalna bura).

ZAKLONIŠTA ZA BRODICE I JAHTE: Zapadna obala zaljeva je strma i slabo razvedena; brodice se mogu zakloniti u nekoliko manjih luka: Mošćenička Draga, Medveja, Lovran, Ika, Opatija i Volosko; na sjeveroistočnoj obali do rta Oštro (E rt na ulazu u Bakarski zaljev) u nekoliko luka i zakloništa: Rijeka, Žurkovo, Podurinj, Bakarski zaljev, Bakar, Bakarac i Kraljevica, i na zapadnoj obali otoka Krk u nekoliko luka i uvala: Omišaljski zaljev s lukom Omišalj, sidrište Beli kamik, luke Njivice i Malinska te lučice vantačić, Porat, Čavlena i Glavotok.

 
 
2004. © Croatia pilot Rijeka o nama | peljari | usluge | rijeka | info | kontakt | mapa weba